Jouw marketingplan in 5 hoofdstukken

People oriented marketingmix

“Aan wie ga je dan verkopen?” vroeg ik mijn jongste dochter die met haar handen vol “opgeruimde” spullen stond. Hmm, daar had ze nog niet bij stilgestaan.

“Aan volwassenen” viel haar grote zus haar bij.

“Aha, en waar ga je die volwassenen dan vinden?”

“De mensen die wandelen in het bos!”

“Zouden die mensen dan een breekbaar beeldje van je kopen als ze in het bos aan het wandelen zijn?”

(korte stilte) “We kunnen ook hier op straat staan!”

Ah, probleem opgelost 😉

Hun product hebben de dames al. (al ben ik nog niet zeker of er wel een markt voor is 😉 ). De plaats, daar zijn ze duidelijk mee bezig (de garage wordt besproken). Ze weten al een beetje aan wie ze gaan verkopen en de prijs, daar was nog wat discussie over. Reclame? “Ons krijtbord op de stoep!”

Product – Place – Price – Promotion

Wie kent ze nog, de 4 P’s van McCarthy’s Marketingmix?!

Al gauw werd er nog een vijfde P aan toegevoegd: People, waarmee bedoeld wordt: jouw mensen, je verkopers, je personeel, …

Nu kan je er vanalles over zeggen, over dat model, het biedt wel een handig framework als je geeeeeeeeen benul hebt waar je moet beginnen om je marketingplan op te stellen.

Al zou ik dan de boel omdraaien als volgt:

PEOPLE (1) – hier vertrek je van, maar dan wel van de mensen AAN WIE jij verkoopt, jouw klant dus, meer nog, jouw ideale klant. Wie heeft een behoefte die ik kan invullen met mijn PRODUCT (2) Welke oplossing kan ik hen bieden? Welke PRIJS (3) – zijn ze daarvoor bereid te betalen en waar? Op welke PLAATS (4) kan ik hen vinden zodat ik daar mijn PROMOTIE (5) op kan afstemmen.

Zo verander je dit productgeöriënteerde model (en dat is nog zacht uitgedrukt – ik vind het ronduit navelstaarderij maar het dateert dan ook van de jaren `60) naar een klantgericht model en maak je toch gewoon lekker gebruik van de handige kapstok van de 5 P’s (=> 5 hoofdstukken) om jouw marketingplan vorm te geven.

Veel succes!

Loop je vast? Zie je door de bomen het bos niet meer?

Laat me weten of je even wilt sparren aan de telefoon om na te gaan waar de tra (“open plek in het bos” 😉 ) van jou te vinden is.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment