Toen mijn ideale klant en ik niet met elkaar opschoten

Ideal customer PP

We hadden het eerder over het traditionele 4 P’-model waarin we de P van People al omgetuned hadden naar de mensen aan wie jij verkoopt.  Nu is dat nog steeds een eerder “klassieke” manier van denken want dat houdt in dat jij nadenkt over je doelgroep en die ideale klant van je beschrijft als vanuit een helicopter.

Het nut ervan ga ik zeker niet ontkennen, wel integendeel, maar ik zou er toch graag nog een dimensie aan toevoegen.

Toen ik mijn doelgroep bepaalde immers voor mijn eerste zaak in geboortekaarten en doopsuiker, beschreef ik klaar en duidelijk dat ik mikte op jonge ouders (uiteraard 😉 ), tussen de 25 en de 35, universitair of hoger geschoold, carrièrejagers of vrije beroepers (dokters, advocaten, …) enz. Ik wou namelijk niet de klassieke collecties van die paar leveranciers in België aanbieden die je overal vond. Ik wilde op maat van de klant op zoek gaan naar het perfecte, compleet gepersonaliseerde geboortegeschenkje, weg van de platgetreden paden, die niets te maken hebben met vosjes, uiltjes of giraffen 😉 En dat kost geld. Daar was ik al gauw achter dus mijn publiek moesten mensen met geld zijn. Duidelijk, toch?!

Maar wat bleek in de realiteit:
– hun smaak kwam meestal niet overeen met die van mij. (tja, de gustibus et coloribus…)
– het beslissingsproces nam uren in beslag en/of er werd teruggekomen op beslissingen.
– mijn flexibiliteit werd heel vaak uitgebuit.
– ik voelde mij “maar” een verkoopster van doopsuiker .
– veelal waren er slechte betalers bij, annulaties tot zelfs dreigementen een enkele keer.
– ik kwam veel beter overeen met creatieve klanten die lekker zelf hun doopsuiker in elkaar staken.

UITERAARD lag heel veel bij mijn eigen zelfvertrouwen, de uitstraling en energie die ik toen de wereld instuurde, maar zoveel was wel duidelijk:  er was geen match tussen mijn ideale klant op papier en mijn ideale klant in de praktijk.

Mijn HOOFD had een ideale klant beschreven maar mijn BUIK had duidelijk een andere mening. 🙂

Mijn ratio hield geen rekening met wie ik was of hoe ik mij voelde, niet met mijn waarden, niet met mijn vertrouwen, niet met mijn persoonlijkheid.

En dat is precies de dimensie die ik eraan wil toevoegen:
de 5de P van PERSONALITY .
Wie ben JIJ?

Heb je je ideale klant beschreven vanuit je hoofd?  Mooi, voeg er dan nu even de volgende oefening aan toe:

Zoek een foto, een afbeelding van iemand die jouw ideale klant vertegenwoordigt.
Kijk er aandachtig naar en visualiseer dat je samen zaken doet.
Let op FYSIEKE signalen van gemak/ongemak, rust/onrust, … en herschrijf je ideale klant indien nodig.

Veel succes!

Goedele

Btw, wist je dat Lucinda Douglas in haar nieuwste boek komaf zal maken met het nichedenken? Ja, want als jij jezelf als product in de markt zet, dan hoef je helemaal geen doelgroep vanuit je hoofd te beschrijven, dan komt jouw doelgroep als vanzelf naar je toe. Meer weten? Kom dan naar de Masterclass met Lucinda Douglas op 10 mei in Aalst.

Meer info en tickets: https://www.goedelevankerschaever.com/masterclass/

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment